Veiligere verbinding met SSL certificaat
Geplaatst op: 24-9-2018

Veiligere verbinding met een beveiligingscertificaat (SSL)

HTTP en HTTPS protocollen

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Het zijn beide protocollen die gebruikt worden voor het verzenden of opvragen van gegevens tussen een website (server) en een internetbrowser (Internet Explorer, Google Chrome). 

Bij een HTTPS protocol wordt vertrouwelijke informatie zoals persoonsgegevens, bankgegevens of inloggegevens versleuteld verzonden, zodat het niet onderschept kan worden door kwaadwillende. Om deze gegevens te versleutelen is een SSL Certificaat nodig. SSL staat voor Secure Sockets Layer, dit is een beveiligingslaag op het HTTP protocol.

Herkennen van een veilige verbinding

Websites die gebruik maken van een veilige verbinding zijn te herkennen aan https:// in de adresbalk. Bij een uitgebreide validatie kleurt de adresbalk groen of worden bedrijfsgegevens zoals de bedrijfsnaam getoond. Dit komt vaak voor bij webshops, banken en commerciële websites. Ook is een beveiligde verbinding te herkennen aan het slotje dat zich voor de URL bevindt. 

Symbolen in de URL (adresbalk)

Door te klikken op het symbooltje dat voor de URL staat wordt meer informatie getoond over de sitegegevens en verbinding via de website. Dit kan zijn:

🔒 - Beveiligd 
De informatie die verzonden of ontvangen wordt via de website, is privé en beveiligd met een SSL verbinding. 

 â„šī¸ – Info of Niet beveiligd  
De verbinding is niet beveiligd, gegevens worden niet versleuteld verzonden. Voer daarom geen gevoelige gegevens in zoals bankgegevens of wachtwoorden. Wel kunnen bijvoorbeeld minder gevoelige gegevens verstuurd worden via een contactformulier.

⚠ī¸ – Niet beveiligd of Gevaarlijk
Wees alert op deze websites, de verbinding is niet beveiligd. Het is mogelijk dat iemand de informatie die verstuurd wordt kan bekijken of wijzigen. Het bericht 'Inloggen niet veilig' of 'Betalen niet veilig' kan worden weergegeven.

Gevaarlijk: Vermijd deze websites. Als er een rood waarschuwingsscherm op volledige paginagrootte getoond wordt is de site door Safe Browsing gemarkeerd als onveilig. Het gebruik van deze websites brengt mogelijk privé-informatie in gevaar.

Blijf online goed opletten!

Een SSL beveiliging zegt niets over de inhoud van de website, alleen over de verbinding met de website. Criminelen kunnen ook websites bouwen met deze beveiliging, blijf alert op verdachte websites en het risico om opgelicht te worden. Controleer daarom altijd de verbinding en of de URL correct is van de website voor het versturen van persoonsgegevens of gevoelige informatie. 

SSL-Certificaat aanvragen?

Op onze hosting bieden wij de mogelijkheid om HTTP om te zetten naar HTTPS. Afhankelijk van het type certificaat kan dit vrij snel geregeld worden.
Heeft u hier interesse in of vragen over? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze experts of neem contact op via onderstaande formulier.

SSL Certificaat aanvragen

Vraag geheel vrijblijvend informatie of een offerte op
Veilige verbinding Harbers ICT