Retail Bouw Nederland

Leestijd: 5 minuten

Harbers ICT biedt meerwaarde op visie en ICT beveiliging

“IT is niet het hart van de bouw maar het is wel onmisbaar bij het uitvoeren van onze werkzaamheden”, stelt Pascal Winters, mededirecteur van Retail Bouw Nederland. "Harbers ICT biedt ons meerwaarde op basis van een vooruitstrevende visie en beveiliging. Zo gaan we geleidelijk de cloud in en is er veel aandacht voor veiligheid. Voor ons is het belangrijk om alles bij 1 partij onder te brengen; het is prettig schakelen met 1 vast aanspreekpunt." 

Al sinds 2005 bouwt en verbouwt Retail Bouw Nederland vastgoed, utiliteitspanden en winkelcentra. In deze panden komen dan voornamelijk winkels. Er wordt samengewerkt met onder andere H&M, de Bijenkorf, C&A en Dela. Daarnaast worden ook binnenstedelijke panden, kantoorpanden en garagebedrijven gebouwd. “We werken wel eens in België of Duitsland maar hoofdzakelijk in Nederland en dan voor grote professionele klanten en beursgenoteerde bedrijven”, vertelt Pascal. “Een professionele uitstraling is daarbij belangrijk, daarom is het ook goed dat wij onze  IT goed voor elkaar hebben om op een hoog en veilig niveau te werken”. Gelieerd aan Retail Bouw Nederland is Bouwbedrijf de Graafschap, waarbij vooral regionaal wordt gewerkt aan particuliere woningbouw voor de hele woningmarkt.

Passende ICT beveiliging voor de bouwsector

“Toen we bezig waren met het vernieuwen van onze IT omgeving en systemen wilden we graag weten of we het goed deden. Veel mensen roepen verschillende dingen. De een zegt: Ga maar naar de cloud en de ander zegt: nee het is beter om op een server te blijven werken. Daarom hebben we verschillende ICT-partijen benaderd om een voorstel te doen voor de ICT-omgeving", vertelt Pascal.

“Wat ons aansprak bij Harbers ICT is dat er een inventarisatiegesprek plaatsvond om onze behoeftes in kaart te brengen, welke software/pakketten er draaien en welke afspraken er lopen”. Naast prijs en advies sprak vooral de zienswijze en visie van Harbers ICT aan. “Het was meer dan alleen het leveren van systemen, de visie sloot aan bij onze doelstellingen en is veel meer gericht op de toekomst en veiligheid". Doelstellingen van Retail Bouw Nederland zijn o.a. het hebben van een veilige omgeving, bescherming tegen aanvallen zoals cyptovirussen, hackers en daarnaast dat programma’s snel en goed draaien. Retail Bouw Nederland is al ruim 3 jaar zeer tevreden. “ICT is voor ons een belangrijk onderdeel, de visie komt van Harbers ICT, op basis van de doelstellingen die wij willen behalen”. 

Onze doelstelling is om een stabiel bedrijf te blijven, we willen dat alles zo gemakkelijk en geautomatiseerd mogelijk gaat voor iedereen. Zo kunnen wij alle tijd investeren in het (ver)bouwen van panden”, - Pascal Winters

 

Retail Bouw Nederland
Foto: Duurzaam nieuwbouwpand Retail Bouw Nederland, Doetinchem

Werken in de cloud met Microsoft 365

Voorheen werd er gewerkt met traditionele en lokale installaties van Office-pakketten. "Dit werd per licentie geïnstalleerd. Als een laptop kapot ging of er kwam een nieuwe, dan kon dit pakket niet worden meegenomen. De service was erg duur. Op basis van het advies van Harbers ICT zijn de eerste stappen richting de cloud gezet. Het was uiteindelijk voordelig om naar Microsoft 365 en cloud E-mail te gaan en daarmee dus de cloud in. Met Microsoft 365 is iedereen erg tevreden. Inloggen kan eenvoudig vanaf ieder apparaat en iedereen kan bij alle bestanden. Doordat we in de Microsoft cloud werken zijn de applicaties ook altijd up-to-date en wordt er altijd gewerkt met de nieuwste versie en functies”.

Bouwtekeningen en technische ontwerpen worden gemaakt met de CAD-software van AutoCad. Deze software wordt lokaal gestart op de systemen. Hiervoor is gekozen omdat het vaak gaat om grote en zwaardere bestanden. Via een NAS worden projectfolders en bestanden gedeeld. Pascal: “Digitaliseren is voor ons ook dat we binnen Autocad direct iets kunnen uitzetten en inmeten. Uiteindelijk blijft het deels handwerk en moeten we fysiek op bouwprojecten aanwezig zijn om de kwaliteit te blijven bewaken. Er zijn al redelijke slagen gemaakt in de automatisering zoals urenregistratie en facturatie”.

Veilig werken met mobiele apparaten

Er wordt al sinds het begin zoveel mogelijk mobiel gewerkt. Zowel op kantoor als de uitvoerders en timmerlieden hebben een iPhone. Naast de vaste werkplekken op kantoor hebben ook de uitvoerders laptops nodig voor het bespreken van bouwprojecten, inzien van begrotingen of het maken van de planningen vanaf de bouwplaats. Deze apparaten worden allemaal beheerd door Harbers ICT: “De laptops moeten passen bij de applicaties die erop draaien, ze moeten krachtig genoeg zijn om prettig met Autocad te werken. Wij laten ons adviseren over de keuze voor het type laptop. Deze wordt door de engineers van Harbers ICT volledig geïnstalleerd met applicaties, ESET-virusscanner en VPN-oplossing. Met de juiste configuratie wordt deze aangesloten in ons netwerk, dan weten we ook dat alles goed en veilig is ingeregeld. Werkt er iets niet goed of is er een defect in hardware in de laptop dan regelt Harbers ICT direct vervanging en support”.

Om kwaliteit te blijven leveren en bewaken is het een pré om regelmatig de bouwplaats te bezoeken. Uitvoerders en project managers werken veel onderweg of in de grote steden, daar vormt het verlies of diefstal van een laptop een veiligheidsrisico. De nieuwere Windows systemen worden daarom beveiligd met Bitlocker. Dit is een encryptie-oplossing in Windows waarmee de bestanden versleuteld worden. Alleen personen met de juiste sleutel (bijvoorbeeld een wachtwoord) kunnen de gegevens ontsleutelen en krijgen toegang. Hierdoor wordt de kans op een datalek verkleind. 

Verbinding maken via een openbaar Wi-Fi netwerk op een bouwplaats is lang niet altijd veilig. Onbevoegden en hackers kunnen bedrijfsgegevens of SaaS-inloggegevens stelen waardoor er een risico is op een datalek of identiteisfraude. Via een Virtual Private Network (VPN) wordt er een veilige verbinding tot stand gebracht. De VPN-tunnel creëert een afgeschermde verbinding naar het bedrijfsnetwerk. Zo krijgen uitvoerders op afstand, op een veilige manier, toegang tot E-mail, bestanden, applicaties en gedeelde fileservers.

Een lopend project is de implementatie van beheeroplossing Microsoft Intune. Daarmee kunnen centraal verschillende policies aangemaakt en uitgerold worden, zoals het uitvoeren van software-updates om alle apparaten up-to-date te houden en kwetsbaarheden in het OS te dichten. "Met Intune kan in geval van diefstal of verlies een mobiel apparaat (laptop of mobiel) op afstand gewist worden, zodat we geen data kwijt raken of onbevoegden toegang krijgen tot deze informatie. Hierin worden momenteel goede stappen in ondernomen”, vertelt Pascal.

ICT beheer en altijd een vast aanspreekpunt

Bij gebruikersvragen of storingen kunnen de medewerkers communiceren met de servicedesk, vaak kan het op afstand via Teamviewer worden opgelost. Voor ICT beheer zoals structureel onderhoud komt er maandelijks een engineer op locatie. Onderhoud en wensen zijn dan direct bespreekbaar. “Een vaste engineer loopt al jaren hier, iedereen kent hem en hij kent ons allemaal. Het is goed samenwerken want hij weet precies hoe de systemen werken, kent ons pand en weet waar hij moet zijn. Dit scheelt ons veel tijd. Als we vragen hebben of iets willen weten kunnen we sparren met diegene op locatie”.

“Daarnaast geloven wij in partnership en teamwork. Zolang je met elkaar blijft werken en doelstellingen naar elkaar uitspreekt, kun je samen met elkaar verbeteren. Dit kan alleen als je elkaar goed kent en elkaar vertrouwt. Vanuit daar ga je samen verder bouwen”.

Blijven ontwikkelen en verbeteren

De bedrijfcontinuïteit wordt gewaarborgd door middel van de dagelijkse back-up, naar twee verschillende locaties, dit verzorgt Harbers ICT op afstand. Veiligheid staat voorop en het nieuwe duurzame pand heeft verschillende brandscheidingen, ook bij patch- en serverkasten.

Jaarlijks wordt er gekeken of de ICT-omgeving en security-oplossingen nog voldoende aansluiten bij de bedrijfsprocessen. "Er wordt gekeken naar nieuwe ontwikkelingen, of de hardware nog compliant is en of er meer applicaties aangeboden kunnen worden vanuit de cloud. Onze doelstellingen worden besproken en er wordt een plan uitgewerkt hoe we dit de komende jaren gaan insteken. Het maakt voor ons niet uit of we in de cloud zitten of dat we lokaal draaien, wat ons wel uitmaakt is dat een programma heel snel draait en dat we snel en eenvoudig kunnen inloggen”.

ICT beheer uitbesteden?

Met de komst van clouddiensten, mobiele apparaten en verschillende integraties wordt het onderhouden en beveiligen van de ICT-omgeving steeds complexer. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op via +31 (0)544 - 20 00 01 of via onderstaand formulier. 

 

Link: https://www.retail-bouw.nl/

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact op