Onthoud nog maar één wachtwoord
Geplaatst op: 23-11-2020

Wachtwoordmanagers: Onthoud nog maar één wachtwoord

Beveilig uw online accounts beter met sterke wachtwoorden. Tegenwoordig maken we gebruik van veel verschillende online diensten zoals e-mail, zakelijke Office maar ook social media, abonnementen van streamsing diensten, webshops en meer. Het is lastig om al deze wachtwoorden te onthouden. Gelukkig zijn hiervoor diverse wachtwoordtools die u kunnen helpen om een veilig wachtwoord te maken en tegelijkertijd al uw wachtwoorden te beheren. 

Tegenwoordig beschikken we voor zakelijk en persoonlijk gebruik over veel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is onveilig en teveel verschillende wachtwoorden kunt u niet onthouden. Browsers zoals Internet Explorer en Google Chrome kunnen uw wachtwoorden onthouden maar deze bevatten geen beveiliging met een hoofdwachtwoord of encryptie en zijn dus minder veilig.

Een oplossing voor de vele wachtwoorden zijn wachtwoordmanagers. Deze onthouden alle wachtwoorden en met een paar simpele stappen verbetert u al de beveiliging van al uw online accounts. Er zijn online verschillende populaire en gratis wachtwoordmanagers te vinden met elk andere mogelijkheden. 

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

De wachtwoordmanagers werken met een database, een soort kluis waarin alle wachtwoorden veilig worden bewaard. Hiervoor heeft u alleen het hoofdwachtwoord nodig. Kies hiervoor één sterk en lang wachtwoord dat u goed kunt onthouden. Lees hier waaruit een sterk wachtwoord bestaat en verander deze regelmatig. Bij het kiezen van het hoofdwachtwoord is vooral de lengte van belang, maak bijvoorbeeld gebruik van een wachtwoordzin. De database is versleuteld met dit wachtwoord als sleutel. Bent u ingelogd dan krijgt u toegang tot al uw wachtwoorden en kunt u deze beheren.

De kluizen zijn te integreren met applicaties en browsers, dit zorgt ervoor dat gebruikersnaam- en wachtwoordvelden automatisch ingevuld kunnen worden. Maakt u op een website een nieuw account aan dan wordt er een nieuw, sterk en uniek wachtwoord zoals 'm6c8N5hAERqhEhffzwTs' gegenereerd of maak zelf een wachtwoord zin zoals 'Mijn Favoriete Automerk Is @BMW!'. Synchroniseer de kluis automatisch met elk device zodat u overal en altijd beveiligde toegang hebt tot al uw wachtwoorden. Bezoekt u een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch uw gebruikersnaam en wachtwoord in, handig toch!

Een aantal managers ondersteunen Two Factor Authentication (2FA). Dit is een methode waarbij u twee stappen moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. De eerste stap is vaak het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord, de tweede stap kan zijn het invoeren van een token of sms code. 
 

Voorbeeld LastPass: Voer automatisch wachtwoorden in
Afbeelding: Alles wat u in LastPass opslaat wordt automatisch gesynchroniseerd zodat uw wachtwoorden overal beschikbaar zijn.

Verschillende wachtwoordmanagers

Sla wachtwoorden veilig op met een handige wachtwoordmanager. Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar en ze werken allemaal net even iets anders. Maar welke is dan geschikt voor u? Hieronder een overzicht met goede wachtwoord managers. Lees hieronder hoe de wachtwoordmanagers werken:

  • Lastpass & BitWarden - Beiden managers werken als applicatie op tablet, smartphone of als browserextensie in de desktop waardoor het mogelijk is om inlogvelden automatisch in te laten vullen. De kluis herkent zwakke, dubbele, verouderden wachtwoorden en stelt voor om deze te vervangen en te verbeteren. Maak een overzichtelijke mappenstructur en houdt controle over al uw wachtwoorden en accounts. LastPass werkt via een app op de smartphone en via laptop via een browser plugin.
     
  • KeePass - KeePass is een lokaal programma, hierin wordt een database bestand aangemaakt en lokaal opgeslagen (op uw PC of in de cloud zoals in uw OneDrive). In deze database kunt u zelf een mappenstructuur aanmaken en gebruikersnamen en wachtwoorden toevoegen. Wanneer u een wachtwoord nodig heeft kunt u inloggen in de kluis met uw masterwachtwoord en kopieer en plak het wachtwoord dat u nodig heeft naar de juiste velden. 
     
  • Dashlane -  Met Dashlane kunt u wachtwoorden automatisch vanuit de browser in een beveiligde wachtwoordkluis importeren. De database staat dan wel ergens opgeslagen in de cloud. 
     
  • 1Password – Installeer de app op Android of iOS en synchroniseer met de desktop via een browser-extensie. Bij het aanmaken van een nieuw account kunt u de gegevens automatische opslaan. 1Password is een Amerikaans bedrijf, als u wilt voorkomen dat uw wachtwoorden op een Amerikaanse server worden opgeslagen, sla de database dan lokaal (op eigen PC op laptop) op. Hoewel de AVG officieel nog steeds van toepassing is en de data beschermd zou moeten zijn, is dit moeilijk te garanderen.

Wilt u meer weten over de verschillende wachtwoordmanagers, 2FA of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op via: +31 (0)544 - 20 00 01

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact op