HPE Nimble Storage: storage van de toekomst
Geplaatst op: 27-4-2021

1. Hogere beschikbaarheid en sneller data opvragen

Vertraging in het ophalen van data tussen de storage en een applicatie heet app-data gap. Traagheid in het opvragen van data kan veroorzaakt worden door opslag, het netwerk, servers of infrastructuur. Een trage toegang tot data leidt tot downtime en vertraging van werkzaamheden voor uw medewerkers. Door de vele applicaties die tegenwoordig gebruikt worden en de grote hoeveelheid data die opgevraagd wordt wilt u een betrouwbaar storagesysteem waarbij data sneller opgevraagd kan worden.

HPE Nimble Storage verbetert de applicatieprestaties en voorkomt downtime door de app-data gap te dichten. Met predictive analytics worden problemen geïdentificeerd en (terugkerende) verstoringen voor gebruikers verminderd. HPE Nimble Storage zorgt met Predictive analytics voor continu verbeteren van prestaties met een uptime van maar liefst 99,9999%!

2. HPE InfoSight: Los potentiƫle problemen automatisch op

HPE InfoSight is een cloudgebaseerde analytics managementtool. HPE InfoSight maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) met unieke dataverzameling en analysemogelijkheden voor het beheer van servers en storage systemen van HPE. Hoe werken deze voorspellingen?

Er wordt 24/7 data verzameld van miljoenen sensoren van duizenden anderen HPE Nimble systemen wereldwijd. Deze data wordt verzameld in een grote wereldwijde database.
HPE InfoSight voorspelt potentiële problemen binnen de IT-infrastructuur en lost deze automatisch op. Daarnaast zoekt InfoSight continu naar verbetering om uw servers en storage slimmer en betrouwbaarder te maken, dit wordt gedaan met behulp van machine learning.

Via voorspellende analyses worden problemen voorkomen nog voordat het impact heeft bij de eindgebruiker. De potentiële problemen worden voorspeld en automatisch opgelost door de HPE Nimble Storage. Een voorbeeld van voorspellingen van HPE InfoSight kunnen zijn: “In 4 maanden kunnen de processors uitgebreid worden, anders leidt de prestatie van applicaties hieronder” of “Er is een patch uitgebracht, deze zullen we automatisch installeren”. 

Engineer beheert HPE Nimble Storage
Foto: HPE InfoSight toont visueel de prestaties van de HPE Nimble Storage van een klant. Dankzij krachtige AI-activiteiten is de omgeving altijd ingeschakeld, snel en flexibel voor de beste prestaties.

3. Snellere toegang tot data die vaak benaderd wordt

Steeds meer organisaties geven de voorkeur aan flashtechnologie om een zo hoog mogelijke prestatie te krijgen voor applicaties. Een ander woord voor Flash disk is 'SSD'; een afkorting die staat voor Solid State Disk. Dit betekent dat de schijf geen bewegende onderdelen bevat en dus ‘solid’ is. Dit in tegenstelling tot een HDD, hard disk drive dat wel bewegende onderdelen bevat. Een SSD is wel 4 keer zo snel als een HDD, dit komt omdat een SSD direct data verzendt. Dit merkt u bijvoorbeeld bij het sneller laden van programma's. 

HPE Nimble werkt met Cache Accelerated Sequential Layout (CASL) filesystem, Nimble herkent de data die vaak wordt benaderd en opgevraagd door uw medewerkers. CASL zorgt ervoor dat de data die veel wordt benaderd op een Flash-gebaseerde SSD staan, deze data wordt  sneller opgehaald dan traditionele opslagsystemen. Data die minder wordt geraadpleegd staat op de SATA-disken. Hiermee ervaart u de hoge prestaties van een ALL-FLASH systeem, zonder dat hiervoor de hoofdprijs betaald wordt. Hierdoor kunnen zowel grote bedrijven als MKB'ers profiteren van flashstorage. 

4. Snapshots mounten: Testen zonder veel data

Het is mogelijk om snapshots te maken van een volume of groep volumes. Een snapshot is een pointer naar de status van data op het moment dat de snapshot gecreëerd is. Wordt er ieder uur een snapshot gemaakt dan bevat iedere snapshot een pointer (“herstelpunt”) van dat uur. Snapshots nemen niet zoveel opslag in gebruik als de originele data, hierdoor kan een snapshot langer bewaard blijven. De grootte van een snapshot wordt bepaald aan de hand van de wijzingen die volgen. 

Een groot voordeel van snapshots is dat deze gemount kunnen worden. Bijvoorbeeld binnen VMWare mounten als datastore, binnen een server als LUN of met een CIFS volume als vorige versie. Mounten van snapshots kan toegepast worden voor het maken van testomgevingen om bijvoorbeeld zonder veel data een upgrade te testen. 

Een voorbeeld: Neem bijvoorbeeld een SQL-server met een dataschijf van 10TB aan SQL-data waarvan we een test-omgeving willen maken. Er wordt een snapshot gemaakt van deze dataschijf. Deze wordt gemount aan een test SQL-server. De test SQL-server heeft dan een data-schijf welke alle data bevat van het moment dat de snapshot gemaakt werd maar is in principe 0KB omdat alleen een pointer is gemount. Er kunnen allerlei wijzigingen doorgevoerd worden op de test SQL-server omdat deze changes alleen gelden voor de snapshot.

5. Sneller en vaker back-uppen zonder belasting van productiesysteem

Een snapshot wordt ook gebruikt voor back-up doeleinden maar is geen echte back-up. Een back-up dient op een ander medium en locatie te staan. Een snapshot vervangt geen traditioneel back-up systeem maar voegt handige functionaliteiten toe. Veel back-up systemen kunnen gebruik maken van Storage Integration, hierbij maakt het back-up systeem een storage snapshot en mount deze aan de back-up server. Alle data wordt gekopieerd naar het back-up systeem zonder dat het productiesysteem hierdoor belast wordt. 

Nog groter voordeel met consistente snapshots
Met consistente snapshots zorgt het back-up systeem dat de omgeving (bijvoorbeeld VMWare, Exchange of SQL) in een consistente mode komt te staan, maakt een storage snapshot en mount deze aan de back-up server. Voor bijvoorbeeld VMWare is er dan maar een paar seconden een VM-snapshot nodig omdat deze alleen aanwezig hoeft te zijn op het moment van het maken van de storage-snapshot. 

Is er veel vrije ruimte beschikbaar op het storage systeem dan kan er naast de traditionele off-site back-up ook onsite consistente snapshot back-ups bewaard worden. Deze onsite back-ups kunnen toegepast worden voor disaster recovery. Het is mogelijk om binnen enkele minuten een complete omgeving te restoren door op storage niveau een restore naar snapshot uit te voeren. 

Advies nodig voor een passende storage-oplossing?

Wilt u graag hogere beschikbaarheid behalen of uw huidige storage-oplossing vernieuwen? Dan helpen onze storage-engineers u graag verder, wij adviseren u over een passende storage-oplossing voor de behoeftes en wensen van uw organisatie. Daarnaast kunnen wij u volledig ondersteunen bij de implementatie- en beheer van een storage-oplossing.

Heeft u vragen of wilt u geheel vrijblijvend advies ontvangen? Neem dan contact op via onderstaand formulier of bel ons op +31 (0)544 - 20 00 01

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact op