Controleer de betrouwbaarheid van uw back-up met periodieke restore test en verklein het risico op dataverlies
Het back-uppen van uw bedrijfsbestanden is van groot belang voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering. Een back-up en restore test maakt onderdeel uit van sterke bedrijfsstrategie. Door het periodiek uitvoeren van een restore test weet u zeker dat uw back-up volledig en betrouwbaar is.
Met een Microsoft 365 backup wordt uw data uit de Microsoft cloud veilig geback-upt naar een van onze twee datacenters in Nederland. Met een standaard back-up wordt een kopie gemaakt van bestanden, programma’s of instellingen van een server of computer naar een externe locatie. Wanneer er iets mis gaat wordt deze back-up gebruikt om bestanden, programma’s te herstellen naar de oude of nieuwe locatie.
Bedrijfsbestanden kunnen verloren gaan door bijvoorbeeld een kapotte server, computer of per ongeluk verwijderen van bestanden. Ook kunnen systemen geïnfecteerd raken met kwaadaardige software, zoals ransomware-besmetting waardoor bestanden onbruikbaar worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw organisatie. Een betrouwbare, recente en volledige back-up is daarom enorm waardevol.
Kwaadaardige software zoals ransomware-/cryptoware wordt steeds slimmer. Het valt nu ook back-ups aan om herstel van bestanden te voorkomen. Deze nieuwe ransomware infecteerd ook de back-up bestanden. Ook wanneer een back-up wordt gebruikt om te herstellen, kunnen deze bestanden al geëncrypt zijn.
Hoe infiltreert ransomware/cryptoware zich in de back-up?
1. Een systeem raakt geïnfecteerd met ransomware/cryptoware
Een server, computer, tablet of mobiel is geïnfecteerd geraakt met ransomware-/cryptoware. Dit kan bijvoorbeeld via het onbewust downloaden van een kwaadaardige e-mailbijlage, verkeerde web-downloads, lek in de pc door niet-bijgewerkte software of onveilige link. Lees hier meer over betere bescherming tegen ransomware.
2. Onopgemerkt en inactief aanwezig
De ransomware blijft een langere tijd stil en onopgemerkt aanwezig op het geïnfecteerde systeem.
3. Geïnfecteerde systeem gaat mee in de back-up
In deze periode worden back-ups gemaakt, ook van het geïnfecteerde systeem. De ransomware encrypt de bestanden in de back-up.
4. De ransomware wordt actief
De ransomware wordt actief op het geïnfecteerde systeem, versleutelt en blokkeert alle bestanden en vraagt om losgeld(ransom).
5. Restore/herstellen van de back-Up
U betaalt geen losgeld - u herstelt het systeem naar een eerder gemaakte back-up: echter is deze reeds geïnfecteerd en zijn bestanden geëncrypt.
6. U bevindt zich in een lus
Na het terugzetten van de bestanden herstelt de ransomware zich weer, hier vormt zich een lus; u bent weer terug bij stap vier van de kwaardaardige aanval.
Periodieke restore test uitvoeren
Wanneer uw bedrijfsdata niet meer kunt herstellen zult u waarschijnlijk de recentste documenten (van gisteren) als eerst missen. Wij voeren dagelijks de back-up uit en controleren voor u of deze geslaagd is. Hoe vaker u back-upt hoe recenter de bestanden en het werk; hoe meer u er aan heeft.
Standaard adviseren wij om 14 dagen aan back-up versies te bewaren. Zeker weten of uw back-up betrouwbaar en compleet is? Het risico op kwaadaardige software in de back-up verminderen? Dan kunnen wij voor u een restore test uitvoeren.
Door periodieke restore test uit te voeren weet u zeker dat de gemaakte back-up ook daadwerkelijk terug te zetten is. Met een restore test wordt gecontroleerd of de back-up betrouwbaar en volledig is. Wij kunnen periodiek een restore test voor u uitvoeren om het risico te beperken. Als de restores niet lukken is het tijd om aanpassingen te maken in het back-up proces.
Meer informatie over back-up en restore test?
De kosten van een onsite check en restore test, zijn afhankelijk van de grootte van de omgeving. Bescherming tegen dataverlies is essentieel om continuïteit in de bedrijfsvoering te waarborgen. Maak vrijblijvend een afspraak of neem contact op voor meer informatie via +31 (0)544 - 20 00 01.