Betere bescherming
Geplaatst op: 23-7-2018
Afbeelding: MDM

Betere bescherming tegen ransomware-aanvallen

In 2017 vonden twee grote ransomware-uitbraken in een korte tijd plaats, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Het virus heeft zich hoogstwaarschijnlijk verplaatst door malware via kwetsbaarheden in updates. Ransomware is een vorm van malware en behoort tot een van de grootste internetgevaren. Ransomware wordt een steeds groter probleem, het kan organisaties plat leggen doordat medewerkers niet meer bij de bestanden kunnen. Bestanden worden versleutelt, dit betekent dat je ze niet meer kunt openen. Iedereen kan getroffen worden en hiermee kun je jouw gehele fotoarchief, videobestanden, muziekverzameling of documenten verliezen.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een soort (kwaardaardige)gijzelsoftware die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Vervolgens wordt gevraagd om losgeld ('ransom') te betalen via de digitale BitCoin om de computer en bestanden weer te bevrijden via een verstrekte code. Betalen is echter niet zonder risico, er is namelijk geen garantie dat de bestanden dan ook echt worden vrijgegeven. Ransomware wordt vaak via een bestand op je computer geïnstalleerd en binnengehaald via bijvoorbeeld een E-mailbijlage met verdachte bestanden zoals: zip-, exe-, js-, lnk- en wsf-bestanden, als onveilige link of (illegale) downloads.

Het is erg moeilijk om ransomware te verwijderen van je computer, vaak lukt dit niet. Het beste is om niet besmet te raken door up-to-date te blijven:  

  • Maak gebruik van het meest recente besturingssysteem en installeer belangrijke veiligheidsupdates. 
  • Houd softwareprogramma’s up-to-date, controleer regelmatig op updates (internetbrowser, Adobe Reader) 
  • Bescherm de computer met een antivirusprogramma en firewall.
  • Wees alert op valse E-mailbijlages! Klik niet op onbekende links of bijlagen in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is.
  • Maak (systeem)herstelpunten aan zodat je kunt terugzetten naar een oudere versie, waarop het virus mogelijk nog niet staat. 
  • Bereid je voor! Back-up bestanden regelmatig naar een externe harde schijf/USB of in de Cloud(DropBox, Google Drive).
     

Betere scherming voor organisaties en particulieren

Voor organisaties maar ook particulieren bieden wij ESET Endpoint Security, een viruscanner en malwarescanner om computer en bestanden beter te beschermen.
Opzoek naar betere beveiliging of wil je graag meer informatie? Neem contact op of mail ons.

Betere bescherming nodig?

Vraag geheel vrijblijvend informatie of een offerte op
virusbescherming