Back-up en Periodieke Restoretests
Geplaatst op: 16-4-2019
back-up en restoretest

Back-up en periodieke restoretests: verklein het risico op dataverlies

Controleer de betrouwbaarheid van uw back-up met periodieke restoretest en verklein het risico op dataverlies!

Het back-uppen van uw bedrijfsbestanden is van groot belang voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering. Een back-up en restoretest maakt onderdeel uit van sterke bedrijfsstrategie. Door het periodiek uitvoeren van een restoretest weet u zeker dat uw back-up volledig en betrouwbaar is.

Met een back-up wordt een kopie gemaakt van bestanden, programma’s of instellingen van een server of computer. Wanneer er iets mis gaat wordt de back-up gebruikt om bestanden, programma’s te herstellen naar de oude of nieuwe locatie. Bedrijfsbestanden kunnen verloren gaan door bijvoorbeeld een kapotte server, computer of per ongeluk verwijderen van bestanden. Ook kunnen systemen geïnfecteerd raken met kwaadaardige software waardoor bestanden onbruikbaar worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw organisatie. Een betrouwbare, recente en volledige back-up is daarom enorm waardevol. Kwaadaardige software zoals ransomware-/cryptoware wordt steeds slimmer. Het valt nu ook back-ups aan om herstel van bestanden te voorkomen. Deze nieuwe ransomware infecteerd ook de back-up bestanden. Ook wanneer een back-up wordt gebruikt om te herstellen, kunnen deze bestanden al geëncrypt zijn.

Hoe infiltreert ransomware/cryptoware zich in de back-up?

1. Geïnfecteerd met ransomware/cryptoware
Een server, computer, tablet of mobiel is geïnfecteerd geraakt met ransomware-/cryptoware. Dit kan via bijvoorbeeld een kwaadaardige E-mailbijlage, verkeerde downloads, lek in de pc door niet-bijgewerkte software of onveilige link. Lees hier meer over betere bescherming tegen ransomware.

2. Onopgemerkt en inactief aanwezig
De ransomware blijft een langere tijd stil en onopgemerkt aanwezig op het geïnfecteerde systeem.

3. Geïnfecteerde systeem gaat mee in de back-up 
In deze periode worden back-ups gemaakt, ook van het geïnfecteerde systeem. De ransomware encrypt de bestanden in de back-up.

4. De ransomware wordt actief
De ransomware wordt actief op het geïnfecteerde systeem, versleutelt en blokkeert alle bestanden en vraagt om losgeld(ransom).

5. Restore/herstellen van de Back-Up 
U betaalt geen losgeld - u herstelt het systeem naar een eerder gemaakte back-up: echter is deze reeds geïnfecteerd en zijn bestanden geëncrypt.

6. U bevindt zich in een lus
Na het terugzetten van de bestanden herstelt de ransomware zich weer, hier vormt zich een lus; u bent weer terug bij stap vier van de kwaardaardige aanval.

Waardevolle back-ups

Wanneer uw bedrijfsdata niet meer kunt herstellen zult u waarschijnlijk de recentste documenten (van gisteren) als eerst missen. Wij voeren dagelijks de back-up uit en controleren voor u of deze geslaagd is. Hoe vaker u back-upt hoe recenter de bestanden en het werk; hoe meer u er aan heeft. Standaard adviseren wij om 14 dagen aan back-up versies te bewaren. Zeker weten of uw back-up betrouwbaar en compleet is? Het risico op kwaadaardige software in de back-up verminderen? Dan kunnen wij voor u een restoretest uitvoeren.

Periodieke restoretest uitvoeren

Door periodieke restoretest uit te voeren weet u zeker dat de gemaakte back-up ook daadwerkelijk terug te zetten is. Met een restoretest wordt gecontroleerd of de back-up betrouwbaar en volledig is. Wij kunnen periodiek een restoretest voor u uitvoeren om het risico te beperken. Als de restores niet lukken is het tijd om aanpassingen te maken in het back-up proces.

Meer informatie over back-up en restoretest?

De kosten van een onsite check en restoretest, zijn afhankelijk van de grootte van de omgeving. Bescherming tegen dataverlies is essentieel om continuïteit in de bedrijfsvoering te waarborgen!
Maak vandaag nog een afspraak met ons via +31 (0)544 - 20 00 01 of neem vrijblijvend contact op via onderstaande contactformulier.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Vraag geheel vrijblijvend informatie of een offerte op
back-up-restoretest