Onthoud nog maar één wachtwoord
Geplaatst op: 3-7-2018

Onthoud nog maar één wachtwoord

Beveilig uw online accounts beter met sterke wachtwoorden.

Tegenwoordig beschikken we voor zakelijk en persoonlijk gebruik over veel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is onveilig en teveel verschillende wachtwoorden kun je niet onthouden. Browsers kunnen je wachtwoorden onthouden maar bevatten geen beveiliging met een hoofdwachtwoord of encryptie.

Een oplossing voor de vele wachtwoorden zijn wachtwoordmanagers. Deze onthouden alle wachtwoorden en met een paar simpele stappen verbeter jij al de beveiliging van jouw online accounts. Er zijn online verschillende populaire en gratis wachtwoordmanagers te vinden met elk andere mogelijkheden. 

De wachtwoordmanagers werken met een database, een soort kluis waarin alle wachtwoorden veilig worden bewaard. Hiervoor heb jij alleen het hoofdwachtwoord nodig. Kies hiervoor één sterk wachtwoord dat je goed kunt onthouden. Bij het kiezen van het hoofdwachtwoord is vooral de lengte van belang. De database is versleuteld met dit wachtwoord als sleutel.

De kluizen zijn te integreren met applicaties en browsers, dit zorgt ervoor dat gebruikersnaam- en wachtwoordvelden automatisch ingevuld kunnen worden. Maak je ergens een nieuw account aan dan wordt een nieuw, sterk en uniek wachtwoord zoals m6c8N5hAERqhEhffzwTs gegenereerd. Synchroniseer de kluis automatische met elk device zodat jij overal en altijd beveiligde toegang hebt.

Een aantal managers ondersteunen Two Factor Authentication (2FA). Dit is een methode waarbij je twee stappen moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. De eerste stap is vaak het invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord, de tweede stap kan zijn het invoeren van een token of sms code. 

Goede wachtwoord managers

Sla wachtwoorden veilig op met een fijne tool. Er zijn verschillende beschikbaar en ze werken allemaal net even iets anders. Maar welke is dan geschikt voor u? Hieronder een listje met goede wachtwoord managers:

LastPass & BitWarden
KeePass
Dashlane
1Password

Hoe werken de wachtwoordmanagers?

  • Lastpass & BitWarden - Beiden managers werken als applicatie op tablet, mobiel of als browserextensie in de desktop waardoor het mogelijk is om inlogvelden automatisch in te laten vullen. De kluis herkent zwakke, dubbele, verouderden wachtwoorden en stelt voor om deze te vervangen en te verbeteren. 
     
  • KeePass - KeePass is een lokaal programma, hierin wordt een database bestand aangemaakt en opgeslagen op jouw pc of in de Cloud. In deze database kun je zelf een mappenstructuur aanmaken en gebruikersnamen en wachtwoorden toevoegen. Wanneer je een wachtwoord nodig hebt kun je inloggen in de kluis met jouw masterwachtwoord en kopieer en plak het wachtwoord dat jij nodig hebt naar de juiste velden. 
     
  • Dashlane -  Met Dashlane kun je je wachtwoorden automatisch vanuit de browser in een beveiligde wachtwoordkluis importeren. De database staat dan wel ergens opgeslagen in de Cloud. 
     
  • 1Password – Installeer de App op Android of iOS en synchroniseer met de desktop via een browser-extensie. Bij het aanmaken van een nieuw account kun je de gegevens automatische laten opslaan. 1Password is een Amerikaans bedrijf, als je wilt voorkomen dat jouw wachtwoorden op een Amerikaanse server worden opgeslagen, sla de database dan lokaal op. Wanneer data op Amerikaanse servers staat heb je niet de bescherming van de Europese privacywetgeving.

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact op