Geplaatst op: 3-7-2018

Betere bescherming tegen ransomware-aanvallen

In 2017 vonden twee grote ransomware-uitbraken in een korte tijd plaats, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Ook raakte Nederlandse organisaties besmet met het virus. Het virus heeft zich hoogstwaarschijnlijk verplaatst door malware via kwetsbaarheden in updates. Vaak wordt het via een bestand op je computer geinstalleerd, dit is een .exe bestand. Het wordt vaak binnen gehaald via bijvoorbeeld een E-mailbijlage, onveilige link of (illegale) downloads.

Wat is Ransomware?
Ransomware is een soort gijzelsoftware waarmee een computer en/of bestanden die erop staan geblokkeerd worden. Vervolgens wordt gevraagd om losgeld ('ransom') te betalen om de computer en bestanden weer te bevrijden via een verstrekte code. Betalen neemt een risico met zich mee, je bent er nooit zeker van of de bestanden ook echt vrijgegeven worden.

Ransomware wordt een steeds groter probleem, het kan organisaties plat leggen doordat medewerkers niet meer bij de bestanden kunnen en computers geblokkeerd worden. 
Het is erg moeilijk om ransomware te verwijderen van je computer, vaak lukt dit niet. Het beste is om niet besmet te raken door up-to-date te blijven:  

✔ Maak gebruik van het meest recente besturingssysteem en installeer belangrijke veiligheidsupdates. 
✔ Houd softwareprogramma’s up-to-date, controleer regelmatig op updates.
✔ Bescherm de computer met een antivirusprogramma en firewall.
✔ Wees alert op valse E-mailbijlages en onbetrouwbare (download) links.
✔ Maak (systeem)herstelpunten aan zodat je kunt terugzetten naar een oudere versie, waarop het virus mogelijk nog niet staat. 
✔ Bereid je voor! Back-up bestanden regelmatig naar een externe harde schijf/USB of in de Cloud(DropBox, Google Drive).

Windows 10 heeft een ingebouwde virusscanner, deze beschikt over de anti-ransomware-optie waarmee belangrijke mappen zoals documenten, foto’s en video’s in de gate worden gehouden. Bij grote veranderingen in de mappen wordt de aanval geblokkeerd. Bekijk hier hoe je deze optie kunt inschakelen.

Afbeelding: PC